Valitse sivu

Nastolan historian neljäs osa ilmestyy 23.10.2020. Kirjan julkaisevat yhteistyössä Suomalaisen Kirjallisuuden Seura ja Lahden kaupunginmuseo.

Nastolan historia IV – nastolalaisten ja Nastolaan muualta tulleiden elämä 1939-2015 tuo esiin Suomen nopeimmin teollistuneen kunnan värikkäitä vaiheita.

Jatkosodan aikana maalaiskuntaan perustettiin maan toinen sotavankien järjestelyleiri. 1960–1970 -luvulla maalaispitäjä muuttui kookkaiden teollisuustaajamien ja asuntoalueiden kunnaksi. 1990-luvun lama koetteli Nastolaakin rajusti. Nousun huuma ja laskukaudet on koettu kunnassa voimakkaina koko sotien jälkeisenä aikana.

– Olen pyrkinyt nostamaan esiin tavallisten nastolalaisten ääntä ja tekemään teoksesta mahdollisimman luettavan. Tämä olikin helppoa, sillä muistitietoa oli käytettävissä runsaasti, mistä myös lämmin kiitos kaikille mukana olleille, luonnehtii teoksen kirjoittaja VTM, FM Ville Eerola.

Nastola ja Lahti yhdistyivät vuoden 2015 alussa. Nastolan kunnanvaltuuston viimeisen kokouksen yksimielinen päätös oli tilata historiasarjan neljäs osa. Työ käynnistyi Lahden kaupunginmuseossa vuonna 2016 ja sen tulokset ovat nyt käsillä.

Ennakkotilauksia on mahdollista tehdä Lahden museoiden sekä Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran verkkokaupasta.

Lisätietoja:

vs. museonjohtaja Hannu Takala 050 559 4158