Valitse sivu

Nastolan ja Lahden yhdistyessä kotiseutumuseo kokoelmineen tuli Lahden museoiden hallintaan. Sen jälkeen kokoelmat inventoitiin ja näistä siirrettiin pieni osa Lahden museoiden kokoelmaan. Osaa esinekokoelmasta on tarjottu kotimaisiin erikoismuseoihin, mutta muu jää niin sanotuksi käyttökokoelmaksi Nastolan kotiseutumuseon näyttelyyn. Kokoelmaa voidaan tulevaisuudessa hyödyntää myös havaintoesineinä esimerkiksi kouluopetuksessa ja työnäytöksissä. Museorakennuksissa tehtiin kuntokatselmukset ja niiden pohjalta on suunniteltu korjaustoimia.

Lahden museot on saanut opetus- ja kulttuuriministeriön avustusta, jolla tasataan covid-19 -pandemian vaikutuksia. Myönnettyä avustusta käytetään Kopoon talon kunnostukseen sekä esinekokoelman järjestämiseen ja puhdistamiseen. Työssä aloittaa kaksi työntekijää toukokuun alussa ja työt päättyvät kesäkuun loppuun mennessä.

– Tavoitteena on saada Kopoon talo vierailukuntoon kesäksi. Pidemmän tähtäimen tavoitteena on saada rakennuksista muodostettua Nastolan kotiseututalo, joka olisi yhteisöjen ja koululuokkien käytettävissä matalalla kynnyksellä, toteaa tutkimuspäällikkö Hannu Takala Lahden museoilta.

Keskusteluja käydään nastolalaisten yhdistysten kanssa, mutta myös yksityisten ihmisten panosta tarvitaan esimerkiksi talkoisiin. Toukokuussa Nastola-viikolla kotiseutumuseon pihamaalla on koronarajoitusten sallimissa rajoissa yleisölle mahdollisuus kuulla suunnitelmista tarkemmin. Avointen ovien päivä järjestetään Nastola-viikolla perjantaina 7.5. klo 10-14 (Anttilantie 7, 15560 Nastola). Päivän aikana paikalla on edustajia Lahden museoilta, Nastolan Aluejohtokunnasta, Nastola-seurasta ja Nastolan Taideyhdistyksestä.

Museon muodostavat paikalle siirretyt entinen viljamakasiini (rv. 1845, museokäytössä vuodesta 1958) ja sen läheisyyteen siirretty asuinrakennus Kopoon talo (siirto Ruuhijärveltä ensin kirkonkylään ja sittemmin nykyiselle paikalle).

Lisätietoja:

museoamanuenssi Sini Ojala, sini.ojala@lahti.fi, 0440187026

Lisätietoja rakennuksista:

korjausrakentamisen asiantuntija Anssi Malinen, anssi.malinen@lahti.fi, 0444826372

Lisätietoja kokoelmasta:

kokoelmapäällikkö Sari Kainulainen, sari.kainulainen@lahti.fi, 0505184594