Valitse sivu

Teollisuuden historiaa

Teollisuuden historiaa

1960-luvulla Nastolaan rakennettiin muutamina vuosina enemmän uutta tehdaspinta-alaa kuin yhdellekkään toiselle paikkakunnalle koko Suomessa. Tällä hetkellä teollisuuden yrityksiä on Nastolassa sataviisikymmentä ja niissä työpaikkoja runsaat kolmetuhatta.

Uusien työpaikkojen myötä rakentui Nastonharjun alueelle aikansa modernia rakennustyyliä edustava Niinitien asuinalue.

 

Kuivamaito Oy

Eräs ensimmäisistä ja samalla suurimmista maakaupoista tehtaan perustamiseksi allekirjoitettiin 7.11.1955, jolloin Nastolan seurakunta myi Maitopulveri Oy:lle ja Parma Oy:lle kirkkoherran virkatalosta noin 8 hehtaaria maata sekä teollisuus- että asuinalueeksi. Kuivamaito Oy:nä myöhemmin tunnettu tehdas oli jo Nastolaan tullessaan suuri yritys. Ensimmäiset maitojauhe-erät valmistuivat Nastolassa 11.7.1956.

Kuivamaito kävi merkittävää kauppaa Neuvostoliiton kanssa, joten idänkaupan tyrehtyminen johti tehtaan lopettamiseen 1999.

 

Levypyörä Oy

Lauri ja Reino Lemettisen Kärkölän Järvelään 1955 perustama Levypyörä Oy tuli Nastolaan vuonna 1956 kunnan Varjolankankaalle rakentamaan 300 m2:n teollisuushalliin. Muuttaessaan se työllisti vain noin 5 henkilöä, mutta vuonna 1961 yhtiö rakensi oman tehtaan ja henkilökunta moninkertaistui. Tällä hetkellä Levypyörä työllistää noin 100 henkilöä.

Nastolan Kauppakaaren kiertoliittymän keskellä on Levypyörä Oy:n vuonna 2012 lahjoittama teos nimeltä Pyörökäs.

 

Upo Muoviteollisuus (Uponor)

Eniten teollisuutta Nastolaan tuli 1960-luvulla. Suurin muuttaja oli Upo Muoviteollisuus, osa Asko-Upo konsernia, joka perustettiin 1964. Kaksi hehtaaria uutta tehdasta aloitti toimintansa 1965. Nastola sai n. 1000 työpaikkaa. Kymmenessä vuodessa Suomen suurimmaksi nousseen muovitehtaan tehdastilaa oli lopulta nelisen hehtaaria. Lähistolle rakennettiin myös satoja työsuhdeasuntoja.

Nykyisin yhtiö toimii nimellä Uponor. Vuonna 2012 valmistui valtatie 12:n Nastolan liittymän oheen kiertoliittymän keskelle Uponorin rahoittama kuusimetrinen teos nimeltä Upokas. Se valikoitui voittajaksi yrityksen ja Nastolan kunnan järjestämässä suunnittelukilpailussa. Kuopiolaisen taiteilijan Risto Pentikäisen suunnittelemaan teokseen on käytetty muoviputkia. Punainen väri yhdistää teoksen tuolloisen Nastolan kunnan vaakunaan. Teos voi tuoda mieleen myös tulppaanin tai esiripun.

Upokas
Upokas

 

Teräsbetoni Oy (Betonimestarit Oy)

Vuonna 1963 Teräsbetoni Oy osti Nastolasta maata 18 hehtaaria ja Elementtituote Oy:ksi kastetun tehtaan laitokset vihittiin käyttöönsä joulukuussa 1964. Toimihenkilöineen tehdas työllisti 200 – 250 henkilöä.

2000-luvulla tehdas oli poissa käytöstä useiden vuosien ajan. Nyt toimintaa jatkaa Betonimestarit oy.

 

Luhta Oy (L-fashion Group Oy)

Luhta Oy osti Nastolasta teollisuustonttia 17 hehtaaria vuonna 1966 ja laajensi tehdastaan neljässä eri vaiheessa. 1970-luvun alussa Nastolassa oli tehdasta ja tukkuliiketilaa 28.500 m2.

Yhtiö kasvoi ostamalla tunnettuja suomalaisia vaatemerkkejä ja niiden avaintoimintoja, jolloin nimi muutettiin L-fashion Group Oy:ksi. Yritys investoi edelleen voimakkaasti Nastolan alueen toimintoihinsa.

 

Lahden Rautateollisuus Oy (Raute Oyj)

Lahden Rautateollisuus Oy:n (nyk. Raute Oyj) Nastolan tehdas perustettiin vuonna 1967. Kehitys oli voimakasta ja saadakseen riittävästi työvoimaa se rakensi myös asuntoja.

Nykyisin Raute on yksi suurimmista viilun, vanerin sekä viilupuun tehdaskokonaisuuksien toimittajista maailmassa. Tuotantolaitokset sijaitsevat Lahden Nastolassa, Kajaanissa, Kanadassa Vancouverin alueella sekä Kiinassa Shanghain alueella. Myyntiverkosto on maailmanlaajuinen.

 

Wipak Oy

Viimeisenä suurista tehtaista tuli Nastolaan Wipak vuonna 1969. 1970 tehdas alkoi valmistaa puhallettua polypropeenikalvoa ensimmäisenä Pohjoismaissa. Nykyään monikansallisella Wipak-ryhmällä on kymmenisen tuotantolaitosta Euroopassa ja Aasiassa. Elintarvikepakkauksien lisäksi valikoimaan kuuluu pakkausratkaisuja terveydenhuollon tarpeisiin. Vuosina 2015-2016 yhtiö investoi voimakkaasti Nastolan tehtaaseen rakentamalla sinne merkittävän uuden tuotantolinjan. Wipak työllistää alueella noin 390 henkilöä.

bottas wipak uuden linjaston avajaiset 2016
Wipak järjesti syyskuussa 2016 juhlavat avajaiset uudelle noin 20 miljoonan euron investoinnilleen Nastolaan. Uuden linjaston avasi pääministeri Juha Sipilä ja Antti Aarnio-Wihuri. Myös formulakuski Valtteri Bottas oli saapunut pitkäaikaisen sponsorinsa tilaisuuteen jakamaan nimikirjoituksia.