Valitse sivu

Ehrnrooth’ien hautakivet Nastolan hautausmaalla

Ehrnrooth’ien hautakivet Nastolan hautausmaalla

Suku on omistanut ja hallinnut Seestan kartanoa vuodesta 1791 lähtien.

Historian perusteella ehkä yksi tunnetuimmista suvun Nastolaan haudatuista oli Casimir (s. 26.11.1833, k. 5.2.1913). Hänen isänsä oli kenraalimajuri Gustaf Adolph Ehrnrooth ja äitinsä Johanna os. von Platen Lammin Gammelgårdista. Casimir kävi koulua Helsingissä ja suoritti kadettikoulun Haminassa. Hän toimi Venäjän armeijan upseerina Venäjällä, Kaukasiassa ja Puolassa erilaisissa tehtävissä ja yleni kenraaliluutnantiksi. Hän osallistui mm. 1877–78 Turkin sotaan missä sittemmin haavoittui.

hautausmaa nastola

Venäjän keisari Aleksanteri II lähetti Casimirin Bulgariaan, missä hänet nimitettiin ensin vuonna 1880 sotaministeriksi ja vuotta myöhemmin ulkoministeriksi ja lopulta ministerineuvoston puheenjohtajaksi.

Casimir Ehrnrooth nimitettiin vuonna 1888 Suomen ministerivaltiosihteeriksi, jonka tehtävänä oli esitellä Suomea koskevat asiat Venäjän keisarille, joka oli myös Suomen suuriruhtinas. Tästä tehtävästä hänelle myönnettiin omasta pyynnöstään ero vuonna 1891, minkä jälkeen hän muutti takaisin Nastolaan Seestan kartanoon. Vuonna 1902 hän muutti viimeisiksi vuosikseen Helsinkiin, jossa kirjoitteli lehtiin sotahistoriallisia artikkeleita.

Casimirin vanhempi naimaton sisar Adelaide oli aikanaan tunnettu kirjailija ja naisasianainen. Hän vaikutti merkittävästi siihen, että Suomessa naiset ensimmäisinä Euroopassa saivat äänioikeuden ja oikeuden asettua ehdolle valtiollisissa vaaleissa.

Myöhemmin tieto, että nastolalaisen Seestan kartanon isäntä Casimir Ehrnrooth oli toiminut Bulgariassa, johti siihen, että pienestä bulgarialaisesta Dolni Dabnikin kaupungista Pohjois-Bulgariassa tuli Nastolan ystävyyskunta.

Lataa hautausmaan esite

hautausmaa nastola